Piyasada birçok marka mevcut ve biz pastacılar bu markalar arasından neyin yenilebilir neyin dekoratif amaçlı olduğunu ayırt etmekte zorlanabiliyoruz. Ürünlerin üzerinde “edible” , “non toxic” ya da “ food contact approved” gibi ifadeler ne anlama geliyor biraz bundan bahsedelim.
Non toxic terimi pasta ile temasında herhangi bir zehirlenmeye ya da sağlık problemine yol açmayacak ancak direkt olarak yenilemez ürünler için kullanılıyor. Şef Alan Tetreault’un bu konudaki benzetmesini çok yerinde buluyorum. Dudağımıza sürdüğümüz rujlar non toxic ürünler ancak yiyecek sınıfında da değiller. Bu durumdan ” Eğer bu ürünler yenmiyorsa, o zaman kırtasiyeden sim alayım” sonucu çıkarılmamalı. Kullanılacak ürün direkt olarak yenilmeyecek dahi olsa gıda işlerinde pasta ile temasa kullanıma uygun olmalıdır.
“Edible” ,“Food safe” ya da “FDA approved” (FDA Amerikan gıda dairesi onayı) terimleri ise yenilebilir ürünleri ifade etmektedir. Tabi her ülke mevzuatında bazı ufak farklar var bu sebeple kendi mevzuatımızı da bilmemiz yararlı olacaktır. Temel olarak Türkiye, Avrupa mevzuatını kullandığı için Avrupa menşeili ürünlerin Türkiye’de uygun olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Bu kavramları açıkladıktan sonra farklı ürün tiplerinden bahsedelim.
Luster dust: Parlak metalik görünümlü toz boyalardır. Kapatıcılık performansları markadan markaya değişmekle birlikte aşağıdaki Artisan Cake Company‘nin konu ile ilgili kıyaslama yazısını okuyarak ürün performanslarını görebilirsiniz. Birçok markanın yenilebilir toz metalik renkleri bulunmaktadır. Bunun için ürün üzerindeki “edible” ifadesini arayın ya da şüpheye düştüğünüz durumda mutlaka aldığınız yere danışın, ifadeler ülkeden ülkeye değişebiliyor, ürün satışı yapan kişiler sizi bilgilendirecektir.
Highlighter dust: Bu tip boyalar oldukça yüksek kapatıcılığa ve çok parlak metalik renklere sahiptir ancak burada dikkat etmemiz gereken nokta bu boyaların sadece dekorasyon amaçlı kullanılabileceğidir. Farklı markalarda non toxic ya da toxic tipleri var. Kurabiye gibi tamamı tüketilen ürünlerde kullanmamaya dikkat edilmesi yararlı olacaktır.
Disco Dust ya da Hologram dust: Bunlar da oldukça ışıltılı toz gliterlerdir. Piyasadaki ürünlerin çoğunluğu pastada dekoratif amaçlı kullanım için önerilen non toxic sınıfında ürünlerdir. Bazı markaların yenilebilir glitterleri de mevcut ancak tabi disco dust ya da hologram dust kadar parlak görünüme sahip değiller.
Sonuç olarak bir ürün seçerken mutlaka amaca ve kullanıma uygun ürünler seçmeye gayret edelim. Örneğin figürlü bir çocuk pastası yapacaksak figürde highlighter gibi sadece dekorasyon amaçlı bir ürün kullanmaktan kaçınmalıyız çünkü biz aksini söylesek de çocuklar figürleri yiyorlar. Aldığınız ürünleri iyi tanıyın mutlaka aldığınız kişilere kullanım şekli ile ilgili danışın.
Sevgiler….
CakeTrend.com üyesi Miray Şenol / @poffudukcakes
Gıda standartları ve güvenliği eğitmeni
Yorum yok, ilk yorum bırakan siz olmak ister misiniz!